مهرتبریز-هنر صنعت فرش و«فرش بافی» امروزه نه تنها به عنوان یک شغل دیرین و به میراث مانده از گذشتگان خطه آذربایجان، که به هنر و صنعتی تبدیل شده که در کنار مولفه های اقتصادی آن می توان به عنوان هنری ماندگار و به یادگار مانده از تاریخ و فرهنگ دیرین این سرزمین به کل ایران و جهان معرفی شود.
زنان و دختران آذربایجانی در کنار مردان و پسران این دیار پشت دارهای قالی، گره در گره انداخته و تار مهر و هنر را به پود رنگ و نقش و ترنج پیوند می زنند تا بدینسان، شاهکاری از زیبایی و هنر و تابلویی از لطافت و حلاوت هنر ایرانی را به ارمغان آورند و آذین ببندند خانه ها، تالارها و نمایشگاه های بزرگ دنیا را.
طراحان، قالیبافان، رفوگران، رنگرزان و ده ها شغل و صنف دیگر دست به دست هم می دهند تا هنرمندان این خطه نقشی ماندگار از روح و احساس زن و مرد آذربایجانی خلق کرده و به سرپنجه هنر و خلاقیت و عشق خود، محصول شیرین قالی را به دست تجار و بازرگانانی بسپارند که حلقه آخر عرضه این کالایی ارزشمند هستند. آنها نیز در این زنجیره تولید و کارآفرینی و هنرورزی، نقشی اساسی و مهم دارند که خون تازه رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال پایدار را به رگ های جامعه تزریق می کنند.
فرش آذربایجان از دیرباز به لطف هنرمندی مردان و زنان این سرزمین زرخیز، شهره آفاق بوده و به رغم ناملایمتی های روزگار هرگز چرخ های این هنرصنعت بزرگ جهان از حرکت و تکاپو نایستاده است. چرا که در کنار کار و اشتغال و تولید، چراغ آموزش و پژوهش در این حوزه نیز همواره روشن بوده است. پدر به پسر، مادر به دختر، استاد به شاگرد و مرشد به مرید علوم و فنون و ریزه کاری های این زیباترین علم هنری را به تازه واردها یاد داده اند. چراغ مکتب عشق و هنر و خلاقیت در این دیار تا ابد زنده و جاوید است.
مجموعه آموزشی، کارآفرینی، تولیدی برند «ایپال و دورال» به عنوان اولین مجموعه فعال در حوزه تولید و اشتغال و کارآفرینی و آموزش قالیبافی، از سالها قبل شروع به فعالیت نموده و در نظر دارد تا در کنار توجه به مولفه های مادی و اقتصادی، به موضوع ایجاد اشتغال برای جوانان و خانواده ها پرداخته و آموزش حرفه ای این هنر صنعت را در دستور کار خود قرار دهد.
این مجموعه با بهره مندی از آخرین دستاوردهای علمی و هنری این عرصه و همکاری و حمایت جمعی از جوانان مشتاق و پیشکسوتان و صاحبان سبک و اصناف مجرب، در نظر دارد این مجموعه را به عنوان بستری برای توسعه و رونق قالیبافی آذربایجان عرضه قراردهدکه متاسفانه از سوی مسولان و متولیان امر کوچکترین توجهی برای توسعه این مجموعه علی رغم پی گیری های متعدد انجام نگرفته و همچنان مورد بی مهر هستند!
معرفی موسسین:
طراحی، سرمایه گذاری و اجرا: سمیه مقدمی، مهدی شاهی
مشاور: استاد محمود روفه گر حق
موضوع: ایجاد اشتغال پایدار و سازمان یافته در حوزه هنر صنعت فرش دستباف آذربایجان
اهداف :
- آموزش صحیح و کاربردی عمومی (بافت- رنگرزی- شناخت مواد اولیه فرش- طرح های بازار پسند)، تبلیغات و بازاریابی، خدمات پس از فروش و …
- کاهش هزینه های تولید و بسته بندی مواد اولیه فرش دستباف
- کاهش هزینه های تولید فرش با استفاده از تحقیقات و تجربیات تولید کارگاهی و خانگی با استفاده از نرم افزاری های دیجیتال که سرعت تولید و کیفیت محصول را بالا می برد.
- بازاریابی داخلی و خارجی برای فروش فرش با استفاده از پتانسیل فضای دیجیتال (سایت و اپلیکیشن های انحصاری مجموعه و اپلیکیشن های تبلیغاتی و فروشگاهی داخلی و بین المللی)
- ایجاد اعتبار بین المللی به واسطه طراحی و بافت فرش های کادویی و موزه ای(FIFA-AFC)
آشنایی با طراحان و مبتکران مجموعه:
- خانم «سمیه مقدمی»
خانم «سمیه مقدمی» مبتکر و طراح اولیه مجموعه آموزشی، کارآفرینی، تولیدی برند «ایپال و دورال» متولد سال۱۳۶۰ می باشد که از سال ۱۳۸۲ علاقه مندی خود را جهت آموزش و اشتغال هنر صنعت فرش دستباف نشان داد و پس از دریافت مدارک فنی و حرفه ای، آموزشگاه ……. را در سال ۱۳۸۴ در استان تهران، شهرستان اسلامشهر بنا نهاد. با استقبال پرشور و چشمگیر هنردوستان و افراد جویای کار و آموزش مهارت قرار گرفت. به گونه ای که آموزش های لازم به بیش از ۳۷۰۰ هنرجو طی ۱۳ سال ارائه گردید که اغلب دارای مهارت های درجه ۲ و ۱ فنی و حرفه ای می باشند.
خانم مقدمی، ۲۲ سال خود به عنوان مربی و مدیر آموزشگاهی برای اشتغال همت و پشتکار به خرج داد و از سال ۱۳۹۴، به همراه همسر خود (مهدی شاهی) به صورت حرفه ای در امر تولید و بسته بندی مواد اولیه فرش دستباف همچنین تولید متمرکز و کارگاهی فرش دستباف در شهر تبریز پایتخت فرش دستباف جهان در حال فعالیت می باشد.
مهدی شاهی :
«آقای مهدی شاهی»، متولددهه ۱۳۶۳می باشد که از سال ۱۳۷۴ به واسطه فعالیت خانوادگی در عرصه تولید فرش دستباف، آشنایی نسبتا کاملی به موضوع تولید فرش دستباف دارد. او از سال ۱۳۸۴ به عنوان جوان ترین عضو اتحادیه تولید کنندگان و بافندگان فرش دستباف تبریز فعالیت و کارآفرینی می نماید.
این کارآفرین، از ابتدای اشتغال در حوزه فرش دستباف، دو دغدغه اساسی داشت:
الف: کیفیت مواد اولیه و بهای تمام شده
ب: بهره وری در تولید و بافت به جهت انجام تعهدات سفارش های دارای زمان بندی
از همین رو از سال ۱۳۸۹ شروع به همکاری با آموزشگاه های فنی و حرفه ای جهت عرضه مواد اولیه و طرح های فرش با کیفیت مطلوب و عالی نمود. ضمن آنکه در طی سال های ۱۳۷۴ تا ۱۳۹۵ به صورت غیرمتمرکز در تولید فرش و تابلوفرش تلاش نمود.
از سال ۱۳۹۵ با ایجاد و راه اندازی کارگاه تولید فرش دستباف برای آقایان در تبریز برای ۶۸ نفر اشتغال ایجاد کرد. اما متاسفانه به علت شیوع پاندمی کرونا، رکود اقتصادی و تورم های افسارگسیخته و متعاقبا عدم توان تامین هزینه های تولید، هزینه های کارگاهی و بالارفتن دستمزد قالی بافان، فعالیت این مجموعه متوقف شد.
طی دوره سال ۱۳۹۵ الی ۱۴۰۱ علاوه بر اشتغال زایی متمرکز برای ۶۸ کارگر و هنرمند قالی باف با همراهی همسرش (خانم مقدم) و تشکیل تیمی قوی تجارب ارزشمندی را به دست آوردند که در حوزه فرش دستباف ایران می تواند مورد بهره برداری مسئولان و شاغلین این بخش قرار گیرد.
دستاورد ها:
۱ – طراحی و چاپ آلبوم از محصولات فرش و تابلوفرش دستباف جهت شبکه سازی فروش مواد اولیه
۲ – ایجاد کارگاه آماده سازی مواد اولیه شامل: نخ، نقشه و بسته بندی جهت بافت فرش و تابلوفرش
۳ – ایجاد کارگاه رنگرزی سنتی جهت متمرکز سازی و آزمایشات رنگرزی شیمیایی و گیاهی
۴ – ایجاد کارگاه تولید فرش دستباف در سایزبندی بیش از ۸۰ متری اعلا تبریز برای آقایان
۵ – اشتغال ثابت برای ۶۸ نفر طی سال های ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۱
۶ – ایجاد شبکه فروش مصالح فرش دستباف عمده و خرده برای شهرستان ها و به خصوص آموزشگاه های فنی و حرفه ای از طریق: بازاریابی تلفنی، آلبوم رایگان محصولات، کانال های مجازی فروش
۷ – خرید مصالح فرش دستباف به صورت عمده از کارخانجات نساجی و فروش با سود حداقلی به بافندگان
۸ – بازاریابی، رونق کسب و کار و خرید و فروش فرش های بافندگان خانگی
۹ – قبول سفارش تولید فرش و تابلوفرش دستباف از شهرهای و استان های مختلف کشور و کشورهای روسیه، آمریکا و اروپا
۱۰ – سفر به کشورهای همسایه و تحقیق و بررسی برای شناسایی و تهیه پشم مناسب و مرغوب برای تولید قالی با کیفیت و واردات آنها حتی به قیمت ۵/۱ برابر قیمت داخلی
۱۱ – طراحی و بافت فرش های موزه ای که به فدارسیون جهانی فوتبال fifa 2018 و Afc 2019 و باشگاه تراکتور اهدا شد. این فرش های اهدایی در موزه های آستان قدس رضوی، المپیک ایران، مسکو، فیفا و موزه مالزی) نگهداری و مورد بازدید عموم علاقه مندان و گردشگران داخلی و خارجی قرار می گیرند.
۱۳ – تحقیق، مطالعه و جمع آوری بانک اطلاعات مواد اولیه فرش دستباف و موارد مصرفی آن در ایران
۱۴ – تحقیق، طراحی و اجرای اولین سایت و اپلیکیشن جامع فروشگاهی با بانک اطلاعات شفاف مواد اولیه فرش دستباف از سال ۱۴۰۰
۱۵ – تحقیق، آزمایشات و تولید اولین قرص های رنگرزی پشم و ابریشم با نسخه راهنمای استاندارد جهت مصارف خانگی و کارگاهی و آموزشی در سراسر ایران
۱۶ – تاسیس کارگاه و طراحی ساختار سیستماتیک پیشرفته زنجیره تامین، تولید و توزیع مواد اولیه جهت آماده سازی نخ و نقشه فرش و تابلوفرش
وجه تمایز طرح های مجموعه ایپال و دورال :
الف – مدت زمان ( کاهش زمان لازم از ۹۶ به ۳ ساعت )
ب – کاهش ۱۰ درصدی هزینه های تولید محصول و افزایش ۳۲۰۰ درصدی میزان بهره وری
ج – ارتقای کیفیت رنگ بندی فرش و تابلوفرش های بافته شده از درجه کیفی ۴۵ درصد به ۹۵ درصد در رنگ بندی
۱۷ – تولید محتوا با به کارگیری گروه های تخصصی و ایجاد صفحات مجازی تبلیغاتی در اپلیکیشن های داخلی و خارجی
۱۸ – ثبت مشخصات ۶۸ همکار دایمی فروشگاهی و آموزشی، به عنوان خریدار محصولات نخ و نقشه و فروشنده در ۶۸ شهرستان کشور که اکثرا از مربیان آموزشی و اساتید فنی و حرفه ای بوده و هرکدام حداقل ۴۰ نفر متقاضی و مراجعه کننده اشتغال را مدیریت می نمایند.
۱۹ – ثبت رسمی دو برند اختصاری مواداولیه فرش دستباف (ایپال) ، تولید فرش دستباف (دورال)
دلایل رکود و عدم پیشرفت و رونق اقتصادی در حوزه فرش:
الف – شیوع جهانی ویروس کرونا، محدود شدن معاملات و بسته شدن همه مرزهای تجاری به مدت دو سال
ب – تورم ها و گرانی های افسارگسیخته طی سالیان ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲
ج) افزایش هزینه های اولیه و دستمزدها
با این حال در طی این سالها، این خانواده دست از تلاش و ابتکار و همت نکشیده و موجبات اشتغال و درآمدزایی برای بیش از هفت هزار نفر نمود.
اهداف و برنامه ها :
۱ – همکاری با اتحادیه شرکت های دانش بنیان جهت ایجاد اشتغال پایدار در حوزه فرش دستباف ایران و آذربایجان
۲ – برنامه ریزی جهت بهره مندی از تسهیلات بند ۱۶ به عنوان ساختار سیستماتیک اشتغال در زنجیره تامین، تولید و توزیع مواد اولیه فرش دستباف در تمامی مراکز استان های کشور، سازمان های حمایتی و اشتغال آفرین ( مانند: کمیته امداد امام خمینی ره – بهزیستی و …)
ارتباط با ما:
دفتر مرکزی : تبریز – خیابان انقلاب – خیابان شهید قره باغی – کوثرغربی – روبروی فروشگاه کوروش،
فروشگاه و کارگاه مرکزی ایپال
تلفن: ۶۵۰۵ ۳۵ ۳۲ ۰۴۱ ، همراه : ۴۱۴۳ ۹۹۶ ۰۹۱۴
وبسایت : www.palshop.com
ایمیل : ipalshop1401@gmail.com
اینستاگرام : @doralrugs و @ipal.shop