مهر تبریز-گزارش از اعظم نعیمی؛ از سرگیری فعالیت مس سونگون به دستور رییس جمهور و توسعه بزرگترین معدن مس ایران در منطقه اذربایجان بارقه های امید را در دل مردم آذربایجان برای توسعه و رونق اقتصادی منطقه روشن کرده است.
به گزارش خبرنگار ما ؛سابقه معدنکاری در مس سونگون به دو قرن پیش (دوره قاجاریه) برمیگردد و آثار فعالیتهای قدیمی به صورت استخراج زیر زمینی در امتداد طول رودخانه سونگون در محدوده پرعیار بوده است. بهرهبرداری از سنگهای پرعیار مس تا سال ۱۳۵۱ متناوباً انجام می گرفت تا اینکه در سال ۱۳۵۶ وجود ذخایر مس از نوع پرفیری توسط کارشناسان زمینشناسی کشور محرز گردید.
معدن مس سونگون علاوه بر فلز با ارزش مس،دارای مولیبدن، طلا، نقره و دیگر عناصر با اهمیت به صورت فلزات همراه است.
این معدن ارزشمند به عنوان سرمایه و ثروت ملی، گنجینه ای گرانبها برای کشور بخصوص آذربایجان شرقی محسوب می شود که می توان با رونق آن، گوی سبقت را از رقبای جهانی ربود و افتخاری برای کشور در عرصه اقتصاد و توسعه معدن آفرید.
البته ناگفته نماند این معدن چندی بود که فعالیتش متوقف شده بود و با درخواست مردم آذربایجان و به دستور رییس جمهور احیا شد و دوباره بستری مناسب برای رونق اقتصادی و اشتغال زایی فراهم کرد.
این روزها خبرهای خوشی از سوی مس سونگون به گوش می رسد به دلیل فعالیت مس سونگون و منابع مالی ناشی از آن، در حال حاضر سپردهگذاری ۳۰۰ میلیارد تومانی و گردش مالی ۴ هزار میلیارد تومانی در بانکهای استان صورت گرفته است .
این درحالیست که پیش بینی می شود با تکمیل فاز سوم تبادلات مالی شرکت مس به داخل استان افزایش یابد، در شرایط کنونی و با فعالیت ۲ کارخانه تغلیظ در مجتمع مس سونگون، ۱۴ میلیون تن ماده معدنی (به عنوان خوراک) استخراج و در مجموع حدود ۳۰۰ هزار تن کنسانتره تولید میشود. با تکمیل طرح توسعه مس سونگون تولید کنسانتره از ۳۰۰ هزار تن به ۴۵۰ هزار تن افزایش خواهد یافت. این طرح به شکل یک بسته طراحی شده و شامل کارخانه ذوب و پالایش و اسید سولفوریک است که بدون هیچ آلایندگی اجرا میشود.
تعهد مدیرعامل مس ایران برای اجرایی شدن طرح توسعه مس سونگون
دکتراردشیر سعدمحمدی، مدیرعامل مس ایران در مراسم راه اندازی فاز سوم مجتمع مس آذربایجان اظهار می کند:انجام طرح توسعه مس سونگون جزو وظیفه و تعهدی برای ماست، متعهد می شوم این پروژه هرچه سریعتر اجرا شود.
به گفته وی،عنصر مس در اتحادیه اروپا جزو ۲۰ عنصری است که برنامه سرمایهگذاری آن برای ۱۰ سال آینده تدوین شده است، و به دنبال آن، ۲/۵ میلیون تن به تقاضای جهانی مس در دنیا اضافه میشود به همین دلیل باید فرصت را غنیمت شمرد تا قسمتی از بازار جهانی را از آنِ کشور کنیم.
وی در خصوص فاز سوم توسعه مس آذربایجان اعلام می کند: فاز سوم توسعه مس اذربایجان حداقل ۱۳۰ میلیون دلار درآمد در سال ایجاد میکند و این رقم چیزی در حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان است.
سعدمحمدی خبر می دهد: پالایشگاه این مجموعه در چند ماه آینده روی مدار خواهد آمد و در فاصله کوتاه کارخانه ذوب نیز راهاندازی خواهد شد.
فعالیت مس سونگون بارقه امید را در دل مردم روشن کرده است
مهندس رضا شریفی، مدیرعامل مس سونگون نیز در این مراسم اعلام می کند:بدون امید لحظه ای زندگی میسر نمی شود، اگر اینجا هستیم تلاش ما این است که اندک امیدی از طریق فعالیت در مس سونگون در دل مردم ایجاد کنیم چرا که دشمن سعی دارد ملت ایران را با تحریم ها نا امید کند با این حال می خواهیم با دادن خبر خوبی در خصوص فعالیت و گسترش حوزه مس سونگون به مردم، بارقه امید را در دل مردم روشن کرده و دشمن را ناامید کنیم.
وی با اشاره به اینکه دولت هر چقدر هم درآمد داشته باشد، نمی تواند اشتغال ایجاد کند، خاطرنشان می کند: ایجاد اشتغال و توسعه هدف اصلی مجتمع مس سونگون است و این وظیفه را به نحو احسن انجام داده ایم.
این مقام ارشد در مجتمع مس سونگون ، تاکید می کند: آینده خوبی برای مس سونگون و مردم آذربایجان بخصوص ورزقان پیش بینی می شود باید قدر داشته هایمان را بدانیم و از ظرفیت هایمان برای پیشرفت و توسعه کشور و منطقه گام برداریم.پروژه های مس سونگون به سرعت در حال اجرایی شدن است و وزیر صمت به صورت تلفنی پیگیری می کنند.
مدیرعامل مس سونگون یادآور می شود: ۱۰ هزار میلیارد تومان برای طرحهای توسعه جانبی در مس سونگون سرمایهگذاری میشود، گردش مالی مس سونگون به سیستم بانکی استان منتقل شده و این ۴ هزار میلیارد تومان در بانکهای استان تبادل میشود.
وی ادامه می دهد: حدود ۳۰۰ میلیارد تومان در استان سپرده داریم که بیش از رقمی است که در استان کرمان سپردهگذاری شده است.
شریفی می گوید: زمانی معدن مس سرچشمه بزرگترین معدن ایران بود، اکنون با کشف ذخایر جدید، مس سونگون ۱۰۰ سال ذخیره قطعی دارد و به بزرگترین معدن ایران تبدیل شده است.
وی ادامه می دهد: قبلاً ۳۵۰ میلیون تن ذخیره مس شناسایی شده بود که اکنون به یک میلیارد تن رسیده و در آخرین برآورد، ۲ میلیارد تن ذخیره معدنی زمین شناسایی داریم، خاک این معدن با عیار ۶/۰ درصد استخراج شده و با تغلیظ، مسها جدا میشوند که واکنش شیمیایی نداریم و با جداسازی، به غلظت ۲۵ درصد رسیده و به کنسانتره مس تبدیل میشود.
به گفته وی، فاز ۳ تغلیظ آغاز بکار کرده و تا ۳۶ ماه آینده تولید کنسانتره از ۳۰۰ هزار تن به ۴۵۰ هزار تن میرسد، در این طرح تغلیظ نزدیک به ۶ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری ارزی و ریالی صورت گرفته است.
مدیرعامل مس سونگون اعلام می کند: احداث جاده خواجه –ورزقان – خاروانا و محرومیتزدایی از روستاهای این شهرستان هم در اولویت اقدامات مس قرار دارد.
وی در خصوص محل ثبت صادرات مس ورزقان تاکید می کند: تمامی مس کشور از گمرکهای بندرعباس صادر میشود، در مورد مالیات هم، شرکت مس ایران درکرمان ثبت شده و طبق قانون در محل ثبت شرکت مالیات پرداخت میشود، اما بهاندازه سهم سونگون تلاش میکنیم رقم مالیات را در استان پرداخت کنیم.
باید خام فروشی در منطقه به ممنوعیت ۱۰۰ درصدی برسد
حجتالاسلام مهدی پورمحمدی ، امام جمعه ورزقان نیز در این مراسم بیان می کند: تاکنون دو فاز استخراج و اکتشاف مس سونگون فعال بود و اکنون با تلاش فراوان مسئولین و کارکنان فاز سوم تغلیظ و ذوب این مجتمع افتتاح می شود.
وی اعلام می کند: در مجموع ۱۱۰ معدن مس در دنیا وجود دارد و دو تا معدن مس در ایران است که تا ۲۰ سال پیش بزرگترین مس ایران در کرمان بود، اما اکنون مس سونگون به بزرگترین معدن ایران تبدیل شده است.
به گفته وی، تابحال آنچه که در معدن مس سونگون اتفاق افتاده بود خواسته مردم این منطقه نبوده و انچه که مردم به دنبال آن هستند هنوز محقق نشده است خواسته اساسی مردم ورزقان این است که دسترنج مردم در زمینه مس سونگون به نتیجه برسد و برای این منطقه هزینه شود چرا که اینگونه هم به نفع نظام است و هم نفع آذربایجان شرقی.در این منطقه خام فروشی ممنوع است و باید به صورت جدی از خام فروشی محصولات مس سونگون جلوگیری شود.
امام جمعه ورزقان تاکید می کند: اکتشافات معدنی اگر تبدیل به پول شود، به نفع مردم خواهد بود و اشتغال ایجاد می شود، باید خام فروشی در منطقه را به ممنوعیت ۱۰۰ درصدی برسانیم، وظیفه ما این است دست مردم را بگیریم چرا که مردم آذربایجان مردمی قدرشناس و قدردان هستند.
باید جایگاه مس سونگون ارتقا یابد
دکترعلی جهانگیری، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار آذربایجان شرقی نیز در این برنامه می گوید: سه تا پروژه در اولویت کاری استانداری بود و در این خصوص به تفاهم رسیدیم و یکی از این پروژه ها مس سونگون بود که استاندار به صورت جدی پیگیر این پروژه بود.توسعه معدن و اقتصاد معدن جزو اولویت های استان محسوب می شود و محور این توسعه مس سونگون است باید جایگاه مس سونگون آذربایجان را ارتقا بخشیم و شاهد نقش آفرینی مس سونگون در اقتصاد استان و عرصه جهانی باشیم.
برای تعطیلی مس سونگون بهانه های بنی اسرائیل را می آورند
دکتر رضا علیزاده، نماینده مردم ورزقان، خاروانا در مجلس شورای اسلامینیز در این آیین یادآور می شود: سال ۸۹ بود که پروژه های توسعه مس سونگون با اعتبار یک میلیارد دلاری آغاز شد با این حال در سال ۹۲ با تغییر تفکرات و مدیریت ها در این حوزه، مس سونگون تعطیل و افول شد و آن زمان برای تعطیلی مس سونگون دلایل و بهانه های بنی اسرائیل را می آورند، بعد از چند سال به اشتباه خود پی بردند و اعتراف کردند که توقف مس سونگون کار اشتباهی بوده است، بخشی از تجهیزات به مس سونگون بازگردانده شد و دو سه سالی طول کشید تا تفکر بسته و انقباظی در خصوص مس سونگون شکسته شود.
وی ادامه می دهد: تفکرات بسته و انقباظی برخی مدیران باعث رواج خام فروشی مس سونگون شده بود.تحریم ها مانع اجرای طرح های توسعه و ذوب مس بود اگر تحریم ها مانع نمی شد اکنون این طرح ها اجرایی شده بود.
این نماینده مجلس تاکید می کند: ما در زمینه معدن بخصوص مس دارای توانمندی و ظرفیت بالایی هستیم. باید همچنین در حوزه مس بین کارکنان عدالت رعایت شود و عدم تبعیض در اولویت کاری باشد و به نیروی انسانی توجه بیشتری شود چرا که کلیدی ترین عامل توسعه نیروی انسانی است.
گام عظیم دولت در جهت محرومیت زدایی با احیای مس سونگون
حسن یحیوی، فرماندار شهرستان ورزقان نیز در این مراسم بیان می کند: رییس جمهور پیرو درخواست مردم دستور دادند پروژه هایی که در استان متوقف شده بود احیا ود تا برای جوانان اشتغالزایی شده همچنین منجر به تولید و توزیع ثورت شود امروز شاهد این هستیم که دولت در راستای اجرای سیاست های محرومیت زدایی خود که جزو برنامه های اصلی دولت بود، گامی عظیمی با احیا کردن مس سونگون برداشته است.
وی تاکید می کند: دستاوردهای صنعت مس را هدیه دولت به مردم ورزقان است و روند فعالیتهای عمرانی در این شهرستان بیش از این توسعه مییابد.