• امروز : افزونه جلالی را نصب کنید.
  • برابر با : Monday - 5 June - 2023
0

بروز کارتل های بین المللی مواد مخدر با استراتژی تهاجمی / ناکارآمدی مبارزه با مواد مخدر هر روز بدتر از دیروز

  • کد خبر : 56778
  • 27 اسفند 1401 - 21:32
بروز کارتل های بین المللی مواد مخدر با استراتژی تهاجمی / ناکارآمدی مبارزه با مواد مخدر هر روز بدتر از دیروز

مهرتبریز- یادداشت/ درعصرکنونی علی رغم دسترسی بشر به امکانات مدرن و ادوات پیشرفته برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر بازهم توفیقات آنچنانی در این مقوله حاصل نشده و شاید هم این تجارت به ظاهر مذموم روز به روز از رونق خاصی برخوردار شده است. به گزارش آرمان تبریز؛آنچه این تجارت جهانی را پررورنق می کند […]

مهرتبریز- یادداشت/ درعصرکنونی علی رغم دسترسی بشر به امکانات مدرن و ادوات پیشرفته برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر بازهم توفیقات آنچنانی در این مقوله حاصل نشده و شاید هم این تجارت به ظاهر مذموم روز به روز از رونق خاصی برخوردار شده است.
به گزارش آرمان تبریز؛آنچه این تجارت جهانی را پررورنق می کند بروز و ظهور کارتل های بین المللی مواد مخدر با استراتژی تهاجمی و گسترش فزاینده ای است که در این پهنه جولان می دهند زیرا آنها به بازارهای جدید با مواد مخدر جدید،با الگوهای توزیع درحال تکامل، و با توانایی روزافزون برای پنهان کردن و انتقال عواید حاصل از قاچاق خود حمله می کنند.

براساس آمارها و داده های دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد این اطلاعات نمایانگر  آن است که هیچ کشوری به طور قطع یقین نمی تواند ادعا کند که از این قاعده درامان بوده و عملکرد ۱۰۰درصد مورد تایید جهانی را از آن خود کرده است! چرا که نمودار جهانی مبارزه با مواد مخدرنشان می دهد که موتور محرکه آن از ایستایی،نای کافی و انرژی لازم برخوردار نیست و مشکل مبارزه با مواد مخدر هر سال از مرز بد به بدتر نزدیک می شود!

مع الاسف رخدادهای نگران‌ کننده‌تر، این است که آنها از منابع انباشته شده برای مداخله در فرآیندهای دموکراتیک و اقتصادی کشورها، تأثیرگذاری بر سیاست و تحت کنترل گرفتن بخش‌های کلیدی دنیای تجارت و خدمات مالی استفاده می‌کنند.

درآمدحاصل از خرده فروشی مواد مخدر در حال حاضر بیش از ۵۰۰۰۰۰ میلیون دلار در سال

و چنین بود که دریک کنفرانس بین المللی در اروپا چند سال قبل  اعلام شده است که درآمدحاصل از خرده فروشی مواد مخدر در حال حاضر بیش از ۵۰۰۰۰۰ میلیون دلار در سال تخمین زده می شود. این ارقام نجومی شاید به مراتب بیشتر از بودجه ملی بسیاری از کشورها است.

مضافاً باید اذعان کرد؛ شاهد تحرکات مختلف از همکاری بین کارتل های مواد مخدر و گروه های تروریستی هستیم که ازمواد مخدر برای به دست آوردن سلاح نهایت سوءاستفاده را می کنند. بنابراین، ثبات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشورها توسط این قاچاق مواد مخدر تهدید عمدتاً در آستانه تهدید و یا عملا فرار از تهدید قرار دارند.
با اندکی بررسی علمی و آمارهای جهانی می توان تخمین زد که قربانیان اصلی مواد مخدر آن دسته از جوانانی هستند که جذب و معتاد به مواد مخدر شده اند. با این حال، درحالی که جرایم خیابانی ممکن است همچنان تهدید آشکارتری برای امنیت روزمره ما به نظر برسد، این قدرت روزافزون سندیکاهای بزرگ جنایت است که به رشد قاچاق مواد مخدر دامن می‌زند که بزرگ‌ترین تهدید عصر ما است.

هیچ کشوری منکر این نیست که تجارت بین المللی مواد مخدربسیار سازمان یافته است، قاچاقچیان می توانند بهترین مغزها را در زمینه های حقوقی، مالی، لجستیکی و شیمیایی استخدام کنند. آنها از پیشرفته ترین تجهیزات و فناوری ها برای تولید، حمل و نقل و توزیع مواد مخدر و تسهیل در شستشوی عواید حاصل از این قاچاق استفاده می کنند.


یقیناً قاچاقچیان عمده مواد مخدر اکنون توانسته اند تمام عملیات خود را بدون تماس با مواد مخدر مدیریت و تأمین مالی کنند و در بسیاری از موارد به لطف ارتباطات ماهواره ای، در قایق های تفریحی یا در کشورهایی که نمی توان از طریق عدالت به آنها دسترسی پیدا کرد، زندگی می کنند.
همچنین آنها بدون مجازات می مانند،زیرا تقریباً هرگز نمی توان آنها را در پرونده های خاص قاچاق مواد مخدر دخیل دانست، یا در صورت وجود، اثبات گناه آنها غیرممکن است. به لطف ثروت نامحدود خود،اشراف یا همان بارون های مواد مخدر می توانند مصونیت از مجازات را تضمین کنند یا اگر چنین حمایتی امکان پذیر نباشد، می توانند برای حذف شاهدان تعقیب به خشونت متوسل شوند.

هجوم گسترده هروئین از آسیا، کوکائین از آمریکای جنوبی، شاهدانه از شمال آفریقا و مواد مخدر مصنوعی از پایگاه های اروپایی غیرقابل توقف است. توقیف فزاینده و مکرر توسط مقامات گمرکی ممکن است به معنای موفقیت بیشتر در ردیابی محموله های مواد مخدر باشد. با این حال، اغلب چنین تشنج هایی نشان دهنده افزایش جریان دارو است.

موفقیت یا شکست واقعی یک ایالت در توقیف مواد مخدر

موفقیت یا شکست واقعی یک ایالت در توقیف مواد مخدر تنها با گنجاندن قیمت خرده فروشی و خلوص در معادله قابل اندازه گیری است. اگر قیمت ها پایین و خلوص بالا باشد، تعداد بیشتری از تشنج ها موجودیت بیشتر مواد مخدر را تایید می کند.

در رابطه با اجرای قانون، همکاری پلیس و گمرک در مبارزه با مواد مخدر بسیار مؤثرتر از ده یا حتی پنج سال پیش است.با این حال، آنها هنوز تجهیزات کافی ندارند و به اندازه کافی از نیروی متخصص برخوردار نیستند.در واقع در سطح جهانی از پرسنل متخصصی که برای تعقیب مجرمان بزرگ مواد مخدر به آنها نیاز خواهد بود، چشم پوشی می کنیم. اگر در شرایط یکسان قاچاقچیان نباشیم، اگر بهترین تجهیزات فنی، الکترونیکی و آنالیز شیمیایی را نداشته باشیم، مثل این است که یک دستمان از پشت بسته باشد.

همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا و کشورهای نامزد و کوشرهای آسیای و امریکایی باید کاملاً متعهد به همکاری بین المللی علیه قاچاق مواد مخدر و در برابر تهدید جدی فزاینده جنایت بین المللی باشند.

طی چند ماه گذشته اداره گمرک و حفاظت مرزی ایالات متحده آمریکا که مشغول گشت زنی در بنادر «ال پاسو» بودند ۲۲ و ۲۴ پوند مت‌آمفتامین و کوکائین کشف و ضبط کردند. وظیفه این نیرو کنترل و رصد تجارت و سفرهای قانونی است تا از این طریق قاچاقچیان مواد مخدر نتوانند در قالب افراد عادی محموله‌های عادی مواد غیرقانونی مخدر و محرک را وارد این کشور کنند. به عنوان مثال در ۲۸ اکتبر ۲۰۲۲ در گذرگاه مرزی «پاسو دل نورته» ۱۲.۶۱ پوند کوکائین که از سوی یک شهروند ۳۴ ساله آمریکایی از مکزیک وارد آمریکا می‌شد توسط اداره گمرک و حفاظت مرزی آمریکا کشف شد.

براساس اخبار موثق، همراه این فرد یک زن ۲۸ ساله مکزیکی و دو کودک خردسال نیز حضور داشتند. ماشین پر از کوکائین این فرد آمریکایی در بازرسی سرزده افسران و گشت ثانویه سگ‌های مواد یاب کشف شده است.

دیگر نمونه این اتفاق کشف ۲۲ پوند مت‌آمفتامین در گذرگاه مرزی «بریج اف آمریکا» بود که توسط یک جوان ۱۸ ساله از مرز مکزیک وارد امریکا می‌شد. این محموله نیز در قالب بسته‌هایی در ماشین این فرد گنهان شده بود و پس از گشت چندباره افسران پلیس پیدا شد.

همکاری چندجانبه درسراسر اتحادیه قاره ها برای مهار مواد مخدر

باید قاطعانه به سمت همکاری چندجانبه درسراسر اتحادیه قاره ها در زمینه استرداد،تحریم ها، اختیارات تحقیق، تبادل اطلاعات و غیره در این عرصه(مهار موادمخدر) پیش برویم. باید جدول زمانی مشخص شود، اما در این بین باید توافقات دوجانبه بین هر کشور در مورد این جنبه های مهم ایجاد شود.این به یک اراده سیاسی قوی نیاز دارد که هنوز به اندازه کافی توسعه نیافته است. مطمئناً لازم است اطمینان حاصل کنیم که اقدامات ما از قبل انجام می شود و به واکنش به چالش های ایجاد شده توسط سازمان ها محدود نمی شود.

حتی به جرأت می توان تاکید کرد؛زنجیره این قاچاق مرتبط با پول شویی است،پول شویی دردنیای مالی و تجارت، به دلیل جریان بیشتر پول های کثیف، شاهد آلودگی فزاینده ای هست. گروه ویژه اقدام مالی GV محاسبه کرده است که فروش کوکائین، هروئین و حشیش به تنهایی به ۱۲۰ میلیارد دلار در هر سال در ایالات متحده و اروپا می رسد و ۸۵ میلیارد دلار می تواند برای عملیات شویی در دسترس باشد.
پول در بسیاری از شرکت ها از انواع مختلف نفوذ می کند. حدود ۱۰۰۰ بانک جدید در روسیه وجود دارد که احتمالاً دو سوم آن ها توسط مجرمان تأمین مالی می شوند یا به شدت تحت تأثیر قرار می گیرند.و حتی در اروپا و غرب نیز این قاعده جای خود دارد.
شرکت های مالی، شرکت های ساختمانی، هتل ها، کازینوها و ساختمان های اداری در سراسر اروپا و برخی قراه هابه طور فزاینده ای با پول های شسته شده تامین مالی می شوند. دلار و ارزهای اروپایی به دست آمده از تجارت مواد مخدر با روبل و سایر ارزهای اروپای شرقی با نرخ های گزاف مبادله می شود و برای خرید بخش های بزرگی از اقتصاد روسیه، اوکراین و دیگر کشورهای اروپای مرکزی و شرقی استفاده می شود.

 افزایش۲۲ درصدی مصرف کنندگان موادر مخدر

گزارش سالانه مواد مخدر ۲۰۲۱ دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحدبین سال های ۲۰۱۹-۲۰۱۰، تصریح کرده است؛تعداد افرادی که مواد مصرف می کنند ۲۲ درصد افزایش یافته است، که بخشی به دلیل افزایش جمعیت جهانی بوده است. بر اساس تغییرات جمعیتی، تصویر موجود نشان می دهد که تا سال ۲۰۳۰، تعداد افرادی که در جهان مواد مصرف می کنند، ۱۱ درصد افزوده می شود – و افزایش قابل توجه ۴۰ درصدی در آفریقا، به دلیل رشد سریع و جوان جمعیت.

طبق برآوردهای اخیر جهانی، حدود ۵/۵ درصد جمعیت بین ۱۵ تا ۶۴ سال حداقل یک بار در سال گذشته مواد مصرف کرده اند، در حالی که ۳/۳۶ میلیون نفر، یا ۱۳ درصد از کل تعداد افرادی که مواد مصرف می کنند، از اختلالات مصرف مواد مخدر رنج می برند.


خانم “غادا والی”، مدیر اجرائی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، در واکنش به این یافته ها گفت: “میزان تولید و کشفیات بسیاری از مواد مخدر به بالاترین رکورد رسیده است، حتی در شرایطی که اوضاع اضطراری جهانی، آسیب پذیری ها را عمیقتر می کند. در عین حال، درک نادرست از بزرگی مشکل و صدمات ناشی از آن، مردم را از مراقبت و درمان محروم می کند و افراد جوان را به سمت رفتارهای زیان بار سوق می دهد.

ما می بایست منابع و توجه لازم را برای پرداختن به تمام جوانب مشکل جهانی مواد، از جمله ارائه مراقبت بر پایه شواهد به تمام کسانی که به آن نیاز دارند، تخصیص دهیم، و می بایست دانش خود را پیرامون ارتباط مواد مخدر با سایر چالش های فوری همچون مناقشات و تخریب محیط زیست ارتقا بخشیم.”

استراتژی پترو (پول دیجیتال) برای مقابله با تولید مواد مخدر

البته استراتژی پترو (پول دیجیتال) برای مقابله با تولید مواد مخدر هدف قرار دادن «تولیدات صنعتی» و سرمایه گذاری در بخش کشاورزی خرد است تا از این طریق کشاورزان محصولی بهتر را جایگزین کوکا کنند. وی همچنین به دنبال افزایش تحقیقات دستگاه‌های نظارتی در مورد موارد پولشویی و افزایش کشفیات در سطح دریا است. با این حال به نظر می‌رسد آمریکا به دنبال حفظ جریان حمایت مالی و کمک اطلاعاتی به کلمبیا است تا از این طریق زمینه برای احیای حضور نظامی- امنیتی این کشور در کلمبیا فراهم شود.

اشاره: گروه ویژه اقدام مالی (پول‌شویی) FATF یک سازمان بین دولتی است که در سال ۱۹۸۹ با ابتکار G7 با توجه به سیاست‌های توسعه برای مبارزه با پول‌شویی تأسیس شده است. این سازمان در سال ۲۰۰۱ به عمل در مبارزه با تأمین مالی تروریسم گسترش یافت.

منبع: آرمان تبریز

محمدرضا ایـازی روزنامه نگار و دانش آموخته علوم سیاسی

لینک کوتاه : https://www.mehrtabriz.ir/?p=56778

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.