به گزارش مهر تبریز: با توجه به منابع طبیعی و غیر طبیعی و همچنین نیروی انسانی هر کشوری راهبرد و استراتژی اقتصادی – اجتماعی خود را تعریف می کند. تمام برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت متکی بر منابع خواهد بود.
آنچه که بنا بر اصول علمی و عقلی پذیرفته شده است تقسیم کشورها به اجزاء کوچکتر برای سهولت برنامه ریزی،کنترل و توسعه منطقه ای می باشد.چرا که توسعه همه جانبه مناطق در بطن سیاست های کلان ملی صورت می گرد و به عبارتی رساتر بزرگ فکر کنید،کوچک شروع کنید.
استان آذربایجانشرقی در کنار واحدهای علمی بزرگ،نیروهای متخصص ،دارای منابع زیر زمینی و رو زمینی سرشاری بوده و تمامی برنامه های توسعه لازم است بر این اساس تنظیم شود.
منطقه ارسباران (قاراداغ) به لحاظ جغرافیای طبیعی،منابع زیر زمینی و مردمان سخت کوش می تواند به منطقه ای صاحب صنعت و رفاه تبدیل گردد.حتی طبیعت بکر،جنگل ها و کوه های خوش آب و هوا و حوزه های حفاظت شده طبیعی ان قابلیت تبدیل شدن به قطب گردشگری و صنعت توریسم را دارا می باشد.
معذلک چیزی که دیده میشود با آنچه که باید می بود تفاوت آشکاری دارد.تمامی محال قره داغ دچار عقب ماندگی فاحش می باشد لیکن،قصد داریم به شهرستان ورزقان بپردازیم.
غیر مزیت هایی که در سطور فوق اشاره گردید قرار گرفتن معدن بزرگ مس سونگون نه تنها که به توسعه و پیشرفت این حوزه منجر نشده بلکه موجبات عقب ماندگی و سرخوردگی مردم ساکن در شهرستان را فراهم آورده است. مردمان سخت کوش با جوانانی تحصیل کرده یا به سختی روزگار می گذرانند و یا آواره شهرهای دیگر شده اند.
مردمی که علیرغم داشتن نعمت های خدادادی حتی از داشتن حداقل های بهداشتی محروم مانده اند، چیزی که حق طبیعی هر شهروندی می باشد.
چرا که ثروت منطقه بر جیب گشاد استان های دیگر سرازیر شده و شرکت بزرگی مثل مس سونگون تولیدات خامش روزانه به استان های دور کشور انتقال یافته که هیچ،موجبات تخریب مراتع و جنگل های منطقه را نیز فراهم آورده است.
هدف تفصیل گویی نداریم ولی لازم است مختصری به کم محبتی و بی اعتنایی مسولین،نماینده شهرستان ،نمایندگان استان و نماینده دولت در استان و شهرستان اشاره کنیم و بعنوان یک ایرانی از حقوق شهروندی خود استفاده نموده و دلیل این همه بی توجهی و اجحاف را جویا شویم. مگر نه اینست که رسانه زبان گویا و چشم بینای ملت است؟
مگر هدف تأسیس شرکت مس آذربایجان توسعه مس سونگون ،راه اندازی واحدهای مختلف در آن و عایدی بخشی از درامد آن به مردم منطقه نبوده است؟
چگونه هیچ اتفاق تازه ای نیفتاده و روال قبلی همچنان ادامه دارد؟ آیا تأسیس شرکت ،سرپوشی برای نحوه عملکرد شرکت ملی مس ایران و کرمان بوده است؟
چه کسانی و یا چه اهدافی امکانات مس آذربایجان و مس سونگون را فدای زیاده خواهی خود در کرمان و غیره می کنند.
چگونه مردمی را در خانه خود از نان خود محروم می کنند، چگونه ناتنی ها شامل حاجب از ارث این مردم نمی شوند.
بر اساس قوانین مصرح بیشتر درآمد مس سونگون و آذربایجان باید در منطقه خرج شود ولی آیا چیزی از وراث ناتنی می ماند که برای معیشت، فرهنگ و اقتصادو توسعه منطقه صرف شود.
سیستم اختاپوسی چه کسانی هستند و به چه طریقی منافع منطقه را به کرمان و اصفهان و … می کشند؟آیا وقتش نرسیده است که مسئولان صنایع ملی مس ایران دست از کجروی بردارند و صاحبان حق را بی نصیب نگذارند؟
مطالب زیر را به دقت بخوانید: نقش شرکت ملی صنایع مس ایران و مس آذربایجان در راستای پیاده کردن اقتصاد مقاومتی
۱- تعطیل کردن پروژه ها طرحهای توسعه از جمله ذوب ،پالایشگاه ،اسید سولفوریک،فاز سه تفلیظ
۲- جلوگیری از اشتغال ده هزار نفر جوان تحصیلکرده که می توانستند به طور مستقیم و غیر مستقیم در بین پروژه ها مشغول به کار شوند.
۳- خام فروشی مواد اولیه مجتمع مس سونگون به کشورهای خارجی و تبدیل آن به شمش و بازگرداندن به کشور ایران که این باعث خروج ارز به صورت کلان از مملکت و سیر صعودی ارزش افزوده کشورهای خارجی
۴- جلوگیری از سرمایه گذاری خارجی و داخلی در صنعت های پایین دست در استان
نقش شرکت ملی صنایع مس ایران و مس آذربایجان در رابطه با آسیب های اجتماعی منطقه
۱-ارتباط تنگاتنگ برخی رانندگان محلی با سایر استانها که قاچاق مواد در آنها مرسوم است باعث افزایش اعتیاد در این منطقه
گردید.
۲-تردد خودروهای سنگین مجتمع مس سونگون باعث ترافیک جاده های شهرستان و تخریب جاده های درجه۲ بین شهری و تصادفات مکرر و آسیب های جدی به خانواده های منطقه
۳-تخریب مناطق حفاظت شده در منطقه ارسباران و عدم احیای منابع طبیعی و زیست محیطی که این در تعهد شرکت ملی صنایع مس ایران بود که سه برابر تخریب در استان احیای جنگل و منابع طبیعی انجام می داد.
۴-عدم توجه به معیشت مردم منطقه از نظر رفاهی اجتماعی که نمونه بارز آن باشگاه تشریفاتی مس آذربایجان می باشد که هیچ تضمینی به منطقه نداشته است.
۵-عدم مشارکت مردم منطقه در شرکت های اجتماعی به علت انحصاری بودن این شرکت ها که در دست رانت می باشد.
۶-عدم پیگیری وادامه طرحهای توسعه که صدها میلیارد تومان بارمالی برای دولت داشت باعث نا امیدی مردم منطقه و مهاجرت به سایر استانها جهت اشتغال گشته است.
۷- در ادامه طرح های توسعه چندین روستا خالی از ساکن گشته و در حاشیه شهرهای بزرگ بالاجبارسکنا گزیده اند که این امر آسیب اجتماعی جبران ناپذیری در پی داشته است .
حال این نقد که اعتراض به مسئولین استانی و نمایندگان محترم مجلس وارد است که طی سال های گذشته نتوانسته اند مطالبات به حق مردم استان و منطقه را برآورده نمایند و نتوانستند فرمایشات مقام معظم رهبری را در رابطه با اقتصاد مقاومتی با وجود این پتانسیل عظیم در این استان پیاده نمایند.
چرا و به چه دلیل خواست مقام معظم رهبری و مطالبات مردمی که نه تنها برای بهبود وضعیت منطقه و معیشت خود به شما رآی داده اند براورده نشده است؟چگونه به خواست ولی امر بی توجه بوده اید!!!
تک تک این مردم بنا به نص قانون و احکام شرعی حق پرسشگری دارند و حقوق حقه و قانونی خویش را مطالبه می کنند؟
ثروت این مردم به کجا سرازیر میشود که شده اند مثال آش نخورده و دهن سوخته.
چرا مردم استان های دیگر از این این نعمات بیشتر بهره مند می شوند؟
اگر سستی کرده اید قصور خود را بپذیرید و از این مردم عذرخواهی نمایید و اگر نتوانسته اید به وعده های خود جامه عمل بپوشانید شایسته توبیخ و سرزنش هستید.
مع الوصف از نماینده محترم شهرستان و مجمع نمایندگان استان کمیسون صنعت مجلس وهمچنین از دولت انتظار می رود در راستای تدوین منویات مقام معظم.رهبری بیش از این نگذارند این مردم در ورطه بی توجهی قرار گیرند .
مجید اکبری
تمام حقوق برای محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
طراحی توسط فامو