مهرتبریز-مدیر مجتمع مس سونگون با بیان اینکه دو فاز هر دو به ظرفیت ۱۵۰ هزار تن و در مجموع ۳۰۰ هزار تن در حال تولید کنسانتره می باشد گفت: برای اینکه تکمیل زنجیره را داشته باشیم و خامفروشی صورت نگیرد و به تبع آن ایجاد اشتغال انجام شود، اقدام به طراحی کارخانه ذوب ۱۰۰ هزار تنی کردیم که در حال اجرا میباشد و برای آن نیاز است که خوراک آن را تامین کنیم چراکه محتوای مس ۷۵ هزار تن کم است.
مهندس شریفی درنشست خبری با خبرنگاران ،با اشاره به اینکه شرکت ملی صنعت مس کشور کلا یک مجموعه با چندین مجتمع است،گفت: قدیمیترین این مجتمع سرچشمه مس کرمان در ۵۰ کیلومتری رفسنجان، مس میدوک در شهربابک، و مس سونگون در ورزقان است.
وی خاطرنشان کرد: معدن مس سرچشمه بزرگترین معدن ایران بود و بعد از آن معدن مس سونگون و میدوک بودندکه معدن مس سونگون در حال تبدیل شدن به بزرگترین معدن مس ایران هست و این به معنای این نیست که آنها کوچک میشوند بلکه ما در حال بزرگ شدن هستیم.
وی افزود: با اکتشافاتی که انجام دادیم به معدن بزرگ تبدیل میشویم به طوریکه قبلاً ۳۰ یا ۴۰ میلیون تن خاک شناسایی شده بود ولی الان این رقم به یک میلیارد تن خاک قابل برداشت رسیده است که از لحاظ زمینشناسی نیز میتوان گفت که نزدیک به ۲ میلیارد تن ذخیره خاک زمینشناسی در مس سونگون داریم.
مهندس شریفی ادامه داد: در حال حاضر دو فاز کارخانه در حال کار است و خاک با عیار ۰/۶ برداشته میشود و به اندازه لازم به کارخانه تغلیظ میرود و در آنجا به صورت شناورسازی از هم جدا میشوند که صرفاً این اقدامات مکانیکی و فیزیکی است و هیچ واکنش شیمیایی در آن رخ نمیدهد. مسهای از خاکها جدا شده و از ۰.۶ به ۰.۲۵ میرسد که بسیار قابل ارزش است.
مدیرعامل مس سونگون میزان تولید کنسانتره را ۳۰۰ هزار تن در سال عنوان کرد و با بیان اینکه با غلظت ۲۵ درصد، ۷۵ هزار تن مس تولید میشود، ابراز داشت: برای ذوب مس سونگون هم که بزرگترین معدن مس ایران است، کارخانه ذوب باید تا الان راه اندازی میشد ولی متوقف شده بود اما دوباره به مرحله راه اندازی میرسد.
شریفی ادامه داد: فاز سوم از سال ۹۰ طراحی شده بود و حتی تجهیزاتی که امروز مشاهده کردید خرید امروز نیست بلکه در همان سال ۹۰ خریداری شده بود که متاسفانه به علت برخی مشکلات متوقف شده بودکه اگر وقفهای صورت نمیگرفت نه تنها الان کارخانه ۱۵۰ هزار تنی کار میکرد بلکه کارخانه ذوب نیز احداث شده بود.
مدیرمجتمع مس آذربایجان (سونگون ) با اشاره به اینکه فاز سوم همانند فازهای دیگر یک فاز جامع است ، افزود: این فاز با ظرفیت ۱۵۰ هزار تن و سرمایهگذاری ۶ هزار میلیارد تومان شروع به کار کرده است به طوری که کل تجهیزات ۶ هزار تن می باشد و تا ۳۶ ماه دیگر، ظرفیت آن از ۳۰۰ هزار تنی به ۴۵۰ هزار تن خواهد رسید که هم از نظر ارز آوری و هم از نظر ایجاد اشتغال بسیار با ارزش است .
وی یادآور شد: تمام صادرات کنسانتره مس تولیدی در مس سونگون در بندرعباس انجام میگیرد و همه معادن از جمله سرچشمه، میدوک و سونگون در گمرک بندرعباس انجام میگیرد و در موضوع مالیات باید به این نکته توجه کرد که محل شرکت ثبت شده در مالیات مد نظر است به طوری که شرکت مس ایران در کرمان ثبت شده است ولی در بحث استفاده از گردش مالیاتی اخیراً با پیگیریهای انجام شده بر اساس سهم در استان نیز انجام میگیرد به طور مثال شرکتهای زیادی در خود تبریز ثبت شده و الان در شهر عسلویه مشغول به کار هستند.
شریفی در مورد مسایل زیست محیطی مس سونگون توضیح داد و گفت: اقدامات مس سونگون کاملا سازگار با محیط زیست بوده و صنعت سبز هستیم که این چرخه در سیکل کاملا بسته انجام میشود و فرایند شیمیایی ندارد. ما ضمن حفاظت از محیط زیست، اشتغال و تولید ایجاد کرده و نیازهای کشور را تامین میکنیم.
مدیر مجتمع مس آذربایجان (سونگون ) در مورد میزان خسارت پرداختی توسط مس سونگون به اداره کل منابع طبیعی استان گفت: طبق ارزیابی انجام گرفته از قبیل احداث راههای دسترسی،خاکبرداری و غیره همه توسط منابع طبیعی ارزیابی میشود که سالهای قبل محاسبه شد و مبلغی در حدود ۷۷ میلیارد تومان برآورد شد که الان بیش از ۴۵ میلیارد تومان پرداخت شده است و در آینده نزدیک مابقی نیز پرداخت خواهد شد.
شریفی ارتقای زیرساخت های شهرستان ورزقان را مورد تاکید قرار داد و ابراز داشت: احداث جاده «خواجه-ورزقان-خاروانا» و محرومیت زدایی از روستاهای این شهرستان هم در اولویت اقدامات مس قرار دارد.
مدیرعامل مس سونگون با بیان اینکه ۱۰ هزار میلیارد برای طرحهای توسعه جانبی سرمایه گذاری میشود، ابراز داشت: گردش مالی مس سونگون به سیستم بانکی استان منتقل شده است و این۴ هزار میلیارد در بانکهای استان تبادل میشود. ضمن اینکه حدود ۳۰۰ میلیارد در استان سپرده داریم که بیش از رقمی است که در استان کرمان سپرده گذاری شده است.
وی با بیان اینکه وقتی معدنی ایجاد میشود قطعا مقداری چهره طبیعت خشن میشود، توضیح داد: اشتغال یک بحث بسیار مهمی است و اگر دولت میلیاردها دلار درآمد نفت هم داشته باشد باز نمیتواند شغل بخرد و تنها راه ایجاد شغل توسعه است و دولت نیز به تنهایی نمیتواند این کار را انجام دهد و شرک ملی مس ایران نیز در کنار فعالیت اقتصادی خود به این موضوع اهمیت میدهد.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر بیش از ۴ هزار نفر در این مجموعه مشغول به کار هستند که ۶۰ درصد آنها، اهل ورزقان بوده که معادل ۲۴۰۰ نفر بومی ورزقان را شامل میشود.
شریفی با اشاره به برکات وجود مس سونگون در ورزقان اعم از اشتغالزایی، تردد، ساخت و ساز در این منطقه، گفت: خدمات اجتماعی بسیار مهم است که مس سونگون نیز در حال انجام میباشد به طوری که الان همه روستاها آسفالت و جدولگذاری شده است و ۵۵۰ میلیارد تومان پروژه برای خدمات اجتماعی داریم که تاکنون ۲۰۰ میلیارد تومان آن هزینه شده است.
وی افزود: برای روستاهای ورزقان هر سال ۳ تا ۵ میلیارد تومان به صورت مستقیم هزینه میشود.
شریفی به اهدای وام اشتغالزایی به مردمان روستاهای ورزقان؛ اهر، و هریس اشاره کرد و گفت: حتی برای برخیها طرح بخشودگی نیز داریم چراکه وقتی فردی وام را گرفته و کارآفرینی کرده و چندین شاگرد میگیرد باید مورد توجه باشد.
وی همچنین احداث کمپ ورزشی در ورزقان نیز از دیگر خدمات عنوان کرد و تصریح نمود: طرح این کمپ در حدی است که تیمهای ملی به علت فشار هوا، ارتفاع و شرایط آب و هوایی مناسب میتوانند در این مجموعه کمپینگ داشته باشند.