آنچه که درتقویت ماده آلی خاک ضروری است
آنچه که درتقویت ماده آلی خاک ضروری است
آرمان تبریز-رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی  آذربایجان شرقی اظهارکرد: برای تقویت ماده آلی خاک باید به یک رویکرد بلندمدت و پایدار روی آورد.

به گزارش مهر تبریز؛ احمد بایبوردی  افزود: بازگرداندن بقایای گیاهی و حذف روش‌هایی نظیر سوزاندن آنها را باید ‏نخستین گام در تقویت ماده آلی خاک بدانیم.‏

وی از نقش بقایای گیاهی در تضمین سلامت جامعه گفت و خاطرنشان کرد: استفاده از ‏بقایای گیاهی موجود در باغات اعم از برگ درختان، بقایای محصولات زیردرختی، علف‌های ‏هرز و ضایعات محصولات باغی به جای کودهای شیمیایی باعث کاهش مصرف سموم، کود و ‏آب و درنهایت تولید محصول سالم و تضمین سلامت جامعه خواهند شد.‏

خاکرئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی  آذربایجان شرقی، بقایای گیاهی را ‏مانعی در ایجاد فرسایش خاک دانست و گفت: به اثرات حفظ بقایای گیاهی در وجود بقایای ‏گیاهی در کنار بهبود خواص فیزیکی خاک مانع از فرسایش خاک شده و به این ترتیب خاک با ‏ارزش زراعی در اراضی کشاورزی حفظ می‌شود، بنابراین وجود این بقایای گیاهی در مزارع ‏باعث افزایش تولید محصولات کشاورزی و کاهش هزینه‌ها و درنهایت بهره‌وری بیشتر در بخش ‏کشاورزی می‌شود و از معایب وجود بقایای گیاهی غلات در اراضی کشاورزی، بوجود آمدن ‏یک اکوسیستم زراعی یا کشاورزی یک اکوسیستم مصنوعی و انسان ساخت است که در ‏محیط حالت طبیعی نداشته و منجر به جلب آفات می‌شود.

وی تصریح کرد: بقایای گیاهی به همراه تولید اقتصادی معیاری از کارآیی گیاهان سبز در ‏تبدیل انرژی خورشیدی یا راندمان تبدیل انرژی خورشیدی و انرژی ورودی توسط انسان به ‏انرژی شیمیایی ذخیره شده است.‏

احمد بایبوردی افزود: بدیهی است برای تولید محصولات زراعی نیز انرژی، آب، کود، سم، ‏شخم و سایر مراقبت‌ها و هزینه‌ها به ‌عمل آمده است و هر چند دارای ارزش کمتری ‏هستند، ولی در یک سیستم زراعی پویا و پایدار، نقش مدیریت آنها بسیار مهم و پیچیده ‏است و تمام مواد گیاهی و جانوری مرده و موجود در خاک مانند بقایای گیاهی، کودهای حیوانی، ‏اجساد مرده جانوران، میکروارگانیسم‌ها و… مواد آلی خاک را تشکیل می‌دهند و در بین این ‏عوامل، بقایای گیاهی مهم‌ترین و بیشترین نقش را در حاصلخیزی و بهره‌وری خاک‌ها بر عهده ‏دارند.

دکتر بایبوردی ادامه داد: محققان استفاده از کودهای حیوانی و کمپوست به‌عنوان غنی‌کننده ‏طبیعی خاک را از راهکارهای بنیادی در تقویت ماده آلی خاک می دانند.‏

وی افزود: زیادی املاح در کود دامی نیز می تواند از طریق ایجاد پتانسیل اسمزی و یا ‏مسمومیت مستقیم گیاه مساله ساز باشد، بنابراین وجود مقدار متعادلی از عناصر غذایی و ‏عدم زیادی عناصری مثل سدیم در کود دامی مطلوب است.‏

‏احمد بایبوردی تشریح کرد: از آنجایی که هزینه خرید، حمل و نقل و پاشیدن کود حیوانی ‏بسیار زیاد است و بخصوص در زراعت های وسیع می تواند مشکلاتی را در برنامه ریزی و ‏زمان بندی عملیات زراعی پیش آورد، لازم است به باقی گذرادن بقایای گیاهی بر خاک و ‏تلاش در حفظ هوموس خاک توجه کافی مبذول شود.‏

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی  آذربایجان شرقی ضمن بازگونمودن ‏نقش مدیریت صحیح تناوب های زراعی در تقویت موادآلی خاک گفت و یادآورشد: مدیریت ‏صحیح تناوب‌های زراعی، به‌ویژه کاشت گیاهانی که ریشه عمیق دارند یا سریع تجزیه ‏نمی‌شوند و به انباشت هوموس کمک می‌کنند.‏

وی افزود: با اعمال چرخش محصول، مواد آلی مانند کودهای سبز، بقایای گیاهی و بقایای ‏محصول به خاک افزوده می‌شوند. ازآنجایی‌که مواد آلی به‌سرعت تخریب نمی‌شوند؛ درنتیجه ‏با انجام تناوب، دیگر نیازی به خاک‌ورزی نخواهد بود. افزایش مواد آلی باعث بهبود نفوذپذیری ‏خاک و افزایش ظرفیت نگهداری آب خواهد شد. به‌علاوه، وجود مواد آلی در خاک، خصوصیات ‏بیولوژیکی، شیمیایی و ساختار کلی خاک را بهبود می‌بخشد.‏

احمد بایبوردی عنوان کرد: کاهش خاک‌ورزی (روش‌هایی مانند کم‌خاک ورزی یا بی‌خاک ‏ورزی) که از تجزیه سریع ماده آلی جلوگیری می‌کند و با اشاره به نتایج عمده حفظ بقایای ‏گیاهی افزود: با توجه به وجود بقایا بر روی سطح زمین، کاهش فرسایش بادی و آبی خاک ‏یکی از مهم ترین مزایای استفاده از سیستم کم خاک ورزی است. وجود بقایا بر روی سطح ‏خاک با کاهش سرعت اکسیداسیون مواد آلی خاک، سبب جلوگیری از تخریب این مواد می ‏شود.‏

وی ضمن بازگو نمودن مزایای کودسبز در افزایش موادآلی خاک ادامه داد: این گیاهان در طول ‏دوره رشد و پس‌از برگرداندن به خاک، نقش بسزایی در حفظ یا افزایش مواد آلی ایفا ‏می‌کنند.
این محقق اظهارکرد: در ماه هایی از سال که خطر فرسایش خاک وجود دارد، برای آن که ‏خاک بی حفاظ نباشد، از یک گیاه پوششی استفاده می شود.‏

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی  آذربایجان شرقی افزود: از گیاهان ‏زراعی گوناگون اعم از علوفه‌ای و بقولات مانند انواع شبدر، عدس، باقلا و … و همچنین ‏گیاهان خودرویی مانند ختمی، گل بنفشه، مَرغ و حتی بعضی از اجزای گیاهی مانند ساقه ‏و برگ سیب زمینی و شلغم می توان به عنوان کود سبز استفاده کرد و بااشاره به تاثیر ‏کودسبز در افزایش تولید تاکیدکرد: کود سبز با در نظر گرفتن انبارداری ساده و قابلیت بسته ‏بندی آسان عاملی برای افزایش تولید قلمداد می شود. ‏