مهر تبریز:آرمان تبریز- جلسه شورای سیاستگذاری معاونان پژوهش و فناوری منطقه سه پژوهش و فناوری کشور با حضور معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دانشگاه تبریز آغاز بکار کرد.
به گزارش مهر تبریز، معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این اجلاس گفت: گردهمایی نظامند معاونان پژوهشی مناطق از سال ۹۲ به صورت جدی مطرح شد که امروز شاهد هستیم این مسیر هموار شده و هر منطقه ای با قدرت و مثمرثمر برای رشد پژوهش کشورکار می کند.
دکتر وحید احمدی متذکر شد: دغدغه امروز وزارت علوم، تولید علم برتر، آوردن دانش در صحنه جامعه و افزایش سهم تولیدات علمی در صحنه های بین المللی است. لذا باید به پژوهش محوری و تولید و توسعه فناورانه بیشتر از هر موقع پرداخته شود.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، افزود: مستند سازی گردهمایی ها از کارهای مهمی است که باید عملی شود و تبدیل به اسناد گردد، چرا که همین اسناد، در تاریخ علمی کشور باقی خواهد ماند و آیندگان و پژوهشگران بر آن اساس، کار خواهند کرد. البته ارائه مدل های جدید و پیگیری از عمده امور مستندسازی است و هر منطقه ای باید عملکرد خاصی در حوزه خاص بکند؛ بدین ترتیب که از پراکنده کاری ها و جزیره ای عمل کردن پرهیز شود تا بتوان به نتایج خوبی دست یافت.
دکتر احمدی در ادامه افزود: برای بهره وری بهتر مقرر شده است که هر دانشگاهی در حوزه و شاخه ای که سرآمد است در آن سمت و سو سرمایه گزاری علمی و فکری نماید. در این صورت است که با خروجی گرفتن از آنها، مبنای درست دانشگاه ها و مراکز علمی و فناوری مشخص می شود.
رییس دانشگاه تبریز نیز در این آیین ضمن معرفی اجمالی این دانشگاه گفت: دانشگاه تبریز بعد از دانشگاه تهران به عنوان دومین دانشگاه کشور است، ولی با این وجود در بسیاری عرصه ها به عنوان دانشگاه پیشتاز سایر دانشگاه های کشور به حساب می آید.
دکتر محمدرضا پورمحمدی، وجود ۲۱ دانشکده، چندین دانشکده اقماری در شهرستانهای استان، ۱۰ مرکز تحقیقاتی و قطب علمی، ۲۰۰ آزمایشگاه، بیش از ۷۵۰ نفر هیات علمی و ۲۴ هزار دانشجو را از جمله پتانسیل های این دانشگاه برشمرد و افزود: این دانشگاه در واقع در امتداد دانشگاه ربع رشیدی بوجود آمده که آن دانشگاه در زمان خویش به عنوان دانشگاه کارآفرین و جامع ترین دانشگاه جهان مطرح بوده، به طوریکه دانشجویان خارجی از کشور مختلف برای تحصیل به این مرکز دانشگاهی مراجعه می کردند.
وی، در ادامه حضور پنج دانشمند یک درصد دنیا در این دانشگاه را از دیگر افتخارات دانشگاه تبریز بیان کرد و گفت: سال آینده ۷۰ امین سالگرد این دانشگاه را جشن خواهیم گرفت.
رییس دانشگاه تبریز در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به دستاوردهای علمی کشور نیز گفت: در سال های اخیر با وجود این همه تحریم و موانع رشد علمی کشور شتاب بیشتری داشته و در حال حاضر ایران اسلامی رتبه ۱۶ دنیا را در عرصه تولید علم و فناوری در اختیار دارد.
وی در خاتمه خواستار تجهیز آزمایشگاه ها با توجه به فناوری ها نوین، توجه بیشتر به دانشگاه های شهرستانها و برداشتن موانع پژوهش در دانشگاه ها شد.
رییس پارک علم و فناوری استان آذربایجان شرقی نیز در این نشست گفت: این پارک در کنار صنعت قوی استان و دانشگاه های قوی آذربایجان شرقی پیشتاز تولید علم است.
دکتر محمدعلی حسین پورفیض در ادامه با تاکید بر اینکه ۴۰۰ شرکت در این پارک مستقر شده که از این تعداد ۲۵ شرکت دانش بنیان بوده و آماده هر گونه همکاری با دانشگاه ها و مراکز صنعتی هستیم، گفت: در سال های اخیر این مرکز تفاهم همکاری مشترک با صنایع مختلف و به ویژه با کشورهای منطقه برای تجاری سازی تولیدات علمی منعقد کرده است.
بر پایه همین گزارش، رییس پایگاه استنادی جهان اسلام و مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری نیز در این اجلاس، به سهم ایران از کل مدارک تولید شده در دنیا اشاره کرد و گفت: سهم ایران در سال ۲۰۰۰، حدود یک دهم درصد بود که این سهم در سال ۲۰۱۵ به یک و نیم درصد رسیده است.
دکتر محمد جواد دهقانی ضمن پرداختن به دسته بندی کشورها از نظر میزان مشارکت در ۲۵۱۰۳۶۲ مدرک چاپ شده در وب او ساینس ۲۰۱۵ گفت: با توجه به این آمار مشخص می شود که که حدود ۴۰ درصد از مدارک توسط دو کشور تولید شده و بیش از ۸۵ درصد از مدارک توسط ۲۵ کشور تولید می شود که جای تعمل دارد.
دکتر محمد جواد دهقانی افزود: دانشگاه تبریز در سال ۲۰۰۰ ، ۷۵ مقاله تولید کرده بود که این مقدار در سال ۲۰۱۵ به ۱۰۳۲ مورد رسیده و تعداد استنادها از ۲۰۴ در سال ۲۰۰۰ به ۱۱۳۲۹ در سال ۲۰۱۵ رسیده است که این بسیار مطلوب است.
وی همچنین به توزیع مقالات دانشگاه تبریز در مجلات چارک اول اشاره کرد و گفت: توزیع مقالات دانشگاه تبریز در مجلات چارک اول در حوزه علوم اجتماعی و انسانی یک درصد، در حوزه علوم پزشکی دو درصد، در حوزه علوم کشاورزی هشت درصد، در حوزه فنی و مهندسی و علوم پایه ۴۵ درصد است.
رییس پایگاه استنادی جهان اسلام و مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری درادمه گفت: پراکندگی کمیت تولید علم دانشگاه تبریز در نشریات با درجات کیفی مختلف آی.اس.آی در تمامی سال ها، در top1 ، ۱۶ صدم درصد، در top 2-10 ۵ درصد، در top 11 – ۲۰ ، ۱۰ درصد، در top 21 – ۵۰ ، ۳۹ درصد، در top 51-80 ، ۳۱ درصد و در bottom %20 ، ۱۴ درصد است.
بر پایه همین خبر، ارایه گزارش از وضعیت پژوهش و فناوری منطقه سه توسط دکتر محمد مقدم واحد معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز و دبیر شورای سیاستگذاری و برنامه ریزی منطقه سه، ارایه گزارش توسط نماینده اداره کل استاندارد استان از روند صدور مجوز برای ایزو ۱۷۰۲۵، استفاده از توان تجهیزاتی آزمایشگاه های دانشگاه ها و مراکز پژوهشی و فناوری به عنوان آزمایشگاه های همکار استاندارد و سایر تعاملات مربوط با منطقه سه و بحث و بررسی در مورد مسائل و برنامه های حوزه پژوهشی و فناوری در سطح کلان و منطقه ای توسط ۱۰ نفر از معاونان پژوهش و فناوری منطقه، از دیگر برنامه های این اجلاس بود.
لازم به توضیح است؛ در پایان این نشست بیانیه ای در ۱۱ بند صادر شد.
همین گزارش حاکیست: دیدار با استاندار آذربایجان شرقی، حضور در مراسم عقد قرارداد دانشگاه تبریز با شرکت پتروشیمی، بازدید از آزمایشگاه مرکزی دانشگاه تبریز و نشست خبری با اصحاب رسانه استان از دیگر برنامه های معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این سفر بود.