دیوار کوتاه انتخابات شورای شهر
دیوار کوتاه انتخابات شورای شهر
مهرتبریز-تاریخ برگزاری هفتمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا این روزها جزو مباحث مهم مورد بحث فعالان اجتماعی و فرهنگی کشور قرار داشته و برخی اعضای بهارستان با ارائه پیشنهادهای ناپخته تحت تأثیر لابی‌های طرح‌ریزی شده در شورای فعلی استان‌ها قصد به تأخیر انداختن موعد برگزاری این انتخابات با توسل به توجیهات مختلف را دارند.

به قلم: محمد باقر واصلی حقوقدان

 

البته آخرین طرح کم‌طرفدار مجلس در این مورد هم که تمدید شش‌ماهه دوره فعلی شوراهای شهر و روستا را مصوب کرده‌اند، فعلاً در ایستگاه شورای نگهبان قانون اساسی متوقف شده و منتظر رفت و برگشت دوباره بین این شورا و مجلس خواهیم بود.

در این میان آنچه که اهمیت زیادی داشته و دارد، پرهیز از کم‌اهمیت جلوه دادن این انتخابات و کم‌رنگ شدن نقش آن در مدیریت غیرمتمرکز کشور است.

با استنباط از فصل هفتم قانون اساسی و قانون فعلی شوراهای شهر و روستا، اجرای دقیق تقویم انتخابات و تشکیل به‌موقع شوراهای شهر و روستا در واقع پاسداشت جمهوریت شهری و محلی و استمرار مشارکت شهروندان در اداره مناطق است که ملموس‌ترین شکل حضور نزدیک شهروندان در اداره امور به‌شمار می‌رود.

شورای شهر قوی با دارا بودن اقتدار محلی ضمن تقویت قدرت نرم حاکمیت ملی، مستقیماً بر اثربخشی خدمات شهری در شهرداری‌ها تأثیر گذاشته و به ساماندهی مشکلات شهری کمک خواهد کرد.

اتفاقاً از مهم‌ترین جلوه‌گاه‌های مشارکت مدنی در بستر مردم‌سالاری دینی نیز محسوب می‌شود. در طول عمر قریب سی‌ساله شوراها، این نهاد علی‌رغم کم‌وکاست‌ها، در بسیاری از مناطق ایران منشأ تحولات مهم در حوزه‌های مختلف شهری بوده است و عموماً در مناطقی که وارد جبهه‌گیری‌های سیاسی نشده‌اند، بیشتر مورد وثوق شهروندان و همراهی ایشان با مدیریت‌های شهری بوده است.

البته لازم به ذکر است که ورود این نهاد به صف‌بندی‌های سیاسی در تضاد با قانون انتخاب و تشکیل آن‌ها می‌باشد.

در شرایط فعلی که به دلایل متعدد مشارکت مردم کاهش یافته است، برگزاری به‌موقع انتخابات شوراهای شهر و روستا و چرخش نخبگان شهری و به تبع آن بهبود مدیریت‌ها در شهرها، می‌تواند مشارکت‌جویی بیشتر مردم را در اداره امور باعث شده و رضایتمندی از بابت پاسداشت حقوق مردم را موجب خواهد شد.

اما در شهر تبریز هم که از طلایه‌داران ایجاد انجمن‌های ایالتی و شهرداری در ایران معاصر بوده است، شش دوره شورای شهر هر یک قوت و ضعف‌هایی داشته‌اند که البته شورای دوره ششم، رکوردشکن حاشیه‌پردازی‌ها و بی‌توجهی به رأی و خواست شهروندان را به نام خود ثبت کرده‌اند و با ترکیبی بشدت ناهمگون و هم‌فرسا، به طور بی‌سابقه‌ای موجب نارضایتی شهروندان و دلسوزان شهر از نهاد شورا شده‌اند.

لزوم تغییر اساسی در ترکیب شورای شهر تبریز در پی انتخابات دوره هفتم بشدت احساس می‌شود. همه کسانی که دل در گرو کهن‌شهر تمدن‌ساز و فرهنگ‌پرور تبریز دارند، با سلایق مختلف و گرد آمدن دور حلقه تبریز دوستی در انتخابات آتی باید احساس مسئولیت نموده و قطار توسعه تبریز را بار دیگر به حرکت درآورده و از فرصت همراهی بیشتر دولت چهاردهم برای پیشرفت تبریز بهترین استفاده را نمایند.

ان‌شاءالله