توسعه گلخانه‌ها راهکار نجات کشاورزی در بحران آب
توسعه گلخانه‌ها راهکار نجات کشاورزی در بحران آب
مهر تبریز-رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی از رشد چشمگیر سطح گلخانه‌های استان و حرکت به سوی بهره‌وری در شرایط کم‌آبی خبر داد.

به گزارش مهر تبریز؛ شهرام شفیعی در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به اهمیت ‏کشت‌های گلخانه‌ای در مقابله با بحران کم‌آبی اظهار کرد: در حال حاضر حدود ۳۷۰ هکتار گلخانه در سطح استان در حال ‏بهره‌برداری است که محصولات متنوعی چون سبزی و صیفی‌جات مانند گوجه‌فرنگی، خیار و فلفل دلمه‌ای، گیاهان زینتی ‏شاخه‌بریده و گلدانی و نیز میوه‌های گرمسیری مانند موز، بلوبری، دراگون‌فروت و پشن‌فروت را شامل می‌شود‎.‎
وی افزود: هم‌اکنون حدود۴۰۰ هکتار گلخانه نیز در حال اجراست که ۳۰۰ هکتار آن به‌صورت مگاپروژه و با فناوریهای ‏های‌تک احداث می‌شود. با توجه به قرارگیری بیشتر مناطق استان در حوضه دریاچه ارومیه و وجود محدودیت‌های جدی در ‏منابع آبی، استفاده از محیط‌های کنترل‌شده اولویت اصلی ماست‎.‎
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با بیان اینکه طی ده سال گذشته حمایت از سرمایه‌گذاران بخش ‏خصوصی در اولویت قرار گرفته، گفت: دستاوردهای قابل توجهی در توسعه گلخانه‌ها داشته‌ایم؛ از جمله کسب رتبه‌های اول ‏تا سوم کشوری در جذب تسهیلات و توسعه سطح گلخانه‌ها ، همچنین میانگین تکنولوژی گلخانه‌های استان نسبت به ‏میانگین کشور بالاتر بوده و میانگین مساحت گلخانه‌ها به ازای هر بهره‌بردار نیز بیش از ۰.۵ هکتار است‎.‎

کشاورزی
شفیعی بیان کرد: میزان تولید سالانه محصولات گلخانه‌ای استان حدود ۱۰۰ هزار تن است که از این میزان، بین ۲۵ تا ‏‏۳۰ هزار تن به ارزش تقریبی ۱۰۰ میلیون دلار صادر می‌شود. مقصد اصلی این صادرات کشورهایی چون روسیه، کشورهای ‏عربی و حوزه خلیج فارس هستند‎.‎
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان نیز با اشاره به نقش کلیدی بهره‌وری آب در کشاورزی گلخانه‌ای گفت: ‏مصرف آب به ازای هر کیلوگرم محصول در فضای باز حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ لیتر است، در حالی که در گلخانه‌های معمولی، ‏مدرن و متوسط ‌مدرن این عدد به ۹۰ تا ۳۵ لیتر کاهش می‌یابد. البته در مقابل، مصرف انرژی افزایش می‌یابد‎.‎
مسعود جعفرنژاد از فعالیت‌های نوین شرکت‌های دانش‌بنیان در استان نیز خبر داد و افزود: یک شرکت دانش‌بنیان با ‏همکاری جوانان تحصیل‌کرده رشته‌های فنی و کشاورزی، روش نوین‎ (Nutrient Film Technique) NFT ‎را برای کشت ‏سبزیجاتی نظیر کاهوی فرانسوی، ریحان ایتالیایی، سورل روکوال، میکروگرین، بیبی‌اسفناج، سوئیس‌چارد، کوماتسونا و ارقام ‏مختلف کاهو آغاز کرده است‎.‎
وی تاکید کرد: عملکرد این سیستم حدود ۳۰۰۰ تن در هر هکتار است و مصرف انرژی آن تا ۸۰ درصد نسبت به ‏گلخانه‌های مدرن کاهش یافته است. همچنین مصرف آب در این روش به ازای هر کیلوگرم محصول به حدود ۲ لیتر ‏می‌رسد و به دلیل کنترل دقیق سیستم، مصرف سموم تقریباً به صفر می‌رسد و تولید محصولات در این سیستم بدون ‏باقی‌مانده نیترات و با کیفیت کاملاً سالم انجام می‌شود‎.‎
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان افزود: سازمان جهاد کشاورزی برای حمایت از این شرکت‌ها، در ‏زمینه‌هایی مانند واگذاری زمین و اعطای تسهیلات اقداماتی انجام داده است. البته چالش‌هایی مانند تنوع پایین محصولات ‏در این روش وجود دارد که تحقیقات برای ورود ارقامی مانند گوجه‌فرنگی و توت‌فرنگی در حال انجام است‎.‎