آمادگی پالایشگاه ارکان پارس هشترود برای تأمین بنزین شمال‌غرب کشور
آمادگی پالایشگاه ارکان پارس هشترود برای تأمین بنزین شمال‌غرب کشور
مهرتبریز--با وجود تکیه بر دانش بومی و استانداردهای بین‌المللی، پالایشگاه ارکان پارس هشترود با چالش‌های بوروکراتیک و عدم حمایت عملی مواجه است که می شود این چالش ها را با نگاه مثبت به حوزه سرمایه گذاری و بخش خصوصی به حداقل رساند.

مهرتبریز–با وجود تکیه بر دانش بومی و استانداردهای بین‌المللی، پالایشگاه ارکان پارس هشترود با چالش‌های بوروکراتیک و عدم حمایت عملی مواجه است که می شود این چالش ها را با نگاه مثبت به حوزه سرمایه گذاری و بخش خصوصی به حداقل رساند.

بنیان‌گذار و مدیرعامل  پالایشگاه ارکان پارس هشترود، در نشست خبری با اصحاب رسانه گفت:مجموعه ما با تلاش فراوان موفق به راه‌اندازی فاز اول در سال ۹۷ و فاز دوم در سال ۹۹ شده است. این شرکت توانسته محصولات خود را به کشورهای منطقه مانند ترکیه، عراق، افغانستان، پاکستان، ارمنستان و حتی چین صادر کند. با این حال، راه‌اندازی فازهای جدید با موانع اداری و نبود حمایت عملی از بخش خصوصی روبرو شده است.

مهندس علیرضا نگهبان،در این خصوص اظهار داشت: ما از قوانین محدودکننده و عدم توجه به زمان ارزشمند برای سرمایه‌گذاران خصوصی گلایه‌مندیم و علی رغم اینه می دانیم در کشورهای همسایه شرایط برای سرمایه‌گذاری خارجی مهیا است؛ولی با تکیه بر تعهد اخلاقی و عرق وطن دوستی، به امید پیشرفت ایران از فرصت‌های سرمایه‌گذاری در آن کشورها چشم‌پوشی کرده ایم.

 مدیرعامل شرکت ارکان پارس هشترود تصریح کرد:با تغییر دولت و تمرکز بیشتر بر نقش بخش خصوصی در توسعه اقتصادی و اشتغال‌زایی، امید می‌رود که موانع از سر راه این شرکت برداشته شود.
نگهبان از مسئولان کشوری، به‌ویژه رئیس‌جمهور دکتر پزشکیان، خواست به این مجموعه خصوصی و دیگر شرکت‌های مشابه توجه ویژه‌ای داشته باشند تا بتوانند نقش مؤثری در تأمین بنزین و گازوئیل سالم و کاهش آلودگی‌های زیست‌محیطی ایفا کنند.
رئیس هیئت‌مدیره شرکت ارکان پارس هشترود خاطر نشان شد؛ این شرکت آماده است تا بخش قابل توجهی از نیاز بنزین شمال‌غرب ایران را تامین کند و یا در صورت حمایت به فراتر از آن نیز گام بردارد.
علیرضا نگهبان تاکید کرد:در شرایط کنونی که کشور نیاز اساسی به تولید داخلی بنزین دارد، پالایشگاه این شرکت در هشترود توانایی تولید روزانه بیش از ۶۰۰ هزار لیتر بنزین با استانداردهای جهانی و کیفیت بالا را داراست، و این امکان را فراهم می‌کند تا با قیمتی مناسب‌تر از واردات، نیاز داخلی تامین شود.

 مدیرعامل شرکت ارکان پارس هشترود ادامه داد؛میانگین مصرف روزانه بنزین کشور در سال ۱۴۰۳ حدود ۱۲۱ میلیون لیتر بوده است و این شرکت با حمایت دولت قادر است بخشی از این میزان مصرف را با استفاده از زیرساخت‌ها و تجهیزات موجود تولید و به بازار عرضه کند.
وی در پایان همچنین افزود ؛ با بهره‌گیری از برج‌های تقطیر و واحدهای شیرین‌سازی مدرن و اخذ مجوزهای لازم از مراجع ذی‌صلاح و تاییدیه‌های کارگروه‌های مرکزی، این پالایشگاه توانایی تولید بنزین با ۱۵۰ پی‌پی‌ام را دارد و می‌تواند نقش موثری در رفع نیازهای منطقه‌ای ایفا کند.

اما چالش‌ها و موانع در مسیر توسعه پالایشگاه‌های خصوصی که همت مسئولان را می طلبد را می توان در چند بند تشریح کرد:

۱-بوروکراسی پیچیده و قوانین محدودکننده
در این جلسه به برخی بوروکراسی پیچیده و قوانین محدودکننده اشار شده که لازم است مسئولان در رفع آن اقدام عاجل داشته باشند به طوری که بسیاری از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی از دست و پا گیر بودن بوروکراسی اداری گلایه دارند.
این فرآیندها که شامل دریافت مجوزهای اولیه و تأییدیه‌های نهایی تولید و صادرات می‌شود، زمان و هزینه زیادی برای سرمایه‌گذاران دارد. در بسیاری از کشورهای همسایه، این فرآیندها ساده‌تر و سریع‌تر هستند، که این امر باعث جذب سرمایه‌گذاران به آن کشورها می‌شود.

۲-عدم حمایت عملی از سوی وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مرتبط
علی‌رغم تأکیدات مکرر در جلسات و همایش‌ها، حمایت‌های وعده داده شده به صورت عملی محقق نشده است. از جمله مشکلات شرکت ارکان پارس هشترود در تأمین تسهیلات بانکی و تجهیزات مورد نیاز برای بهره‌برداری از فازهای جدید است که موجب تأخیر و زیان مالی شده است.

۳-اثر منفی بر امنیت سرمایه‌گذاری
بوروکراسی و عدم حمایت‌های لازم، باعث کاهش انگیزه سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی شده است. سرمایه‌گذارانی چون مدیران ارکان پارس هشترود با وجود موفقیت در کشورهای همسایه، با انگیزه‌ای ملی و حمایت از اقتصاد کشور، در ایران سرمایه‌گذاری کرده‌اند، اما با وجود مشکلات موجود، آینده سرمایه‌گذاری‌های جدید در خطر قرار دارد.

۴-ایجاد پنجره واحد برای تسهیل فرآیندهای اداری
با راه‌اندازی یک پنجره واحد، می‌توان فرآیندهای صدور مجوز و نظارت بر پروژه‌ها را ساده‌سازی کرد.

نمایندگان مجلس به‌ویژه در مناطق شمال‌غرب کشور باید وزارتخانه‌ها را ملزم به همکاری با بخش خصوصی کنند تا این واحدها بتوانند در تأمین نیازهای داخلی و صادرات نقش‌آفرینی کنند.

۵-ارائه بسته‌های تشویقی برای سرمایه‌گذاران
تخصیص وام‌ها و تسهیلات بانکی به پروژه‌های پالایشگاهی و زیرساختی به توسعه فازهای جدید، اشتغال‌زایی و ارزآوری کمک خواهد کرد.

ارائه مشوق‌هایی چون کاهش مالیات، تخفیف در عوارض و حمایت‌های صادراتی، انگیزه سرمایه‌گذاران را افزایش خواهد داد.

این اقدامات نه تنها سرمایه‌های مالی، بلکه سرمایه‌های انسانی را حفظ کرده و به توسعه پایدار در این صنعت کمک می‌کند.

گفتنی است؛شرکت ارکان پارس هشترود، اولین پالایشگاه خصوصی ایران که با تکیه بر دانش بومی و استانداردهای بین‌المللی مانند API آمریکا و EPC Group بلژیک در سال ۱۳۸۸ تأسیس شد، در مسیر توسعه خود با موانع متعدد بوروکراتیک و عدم حمایت کافی از سوی نهادهای دولتی مواجه است. این پالایشگاه در هشترود تأسیس شده و با هدف تولید انواع حلال‌های صنعتی، هیدروکربن‌های سنگین و سبک، روان‌کننده‌های صنعتی و مشتقات نفتی فعالیت می‌کند که ظرفیت تولید روزانه آن پس از تکمیل چهار فاز، به ۱۵ هزار بشکه خواهد رسید.